Wat zijn de spelregels bij Footgolf

Door:

Affiliate Disclaimer

In onze artikelen en op onze pagina’s gebruiken wij soms affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet ontvangen wij een commissie van de verkoper. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs die jij betaald. 

Bij footgolf worden er een aantal regels gehanteerd. Deze spelregels zijn hieronder na te lezen. Overal ter wereld zijn de regels hetzelfde. Tijdens toernooien in Nederland worden deze gehanteerd, maar op Europese toernooien worden er soms penalty’s gegeven. Een penalty krijg je als je bijvoorbeeld je bal verlegt, terwijl dit niet is toegestaan. Een penalty levert je 1 strafschot op.

Meer over Footgolf toernooien lees je hier.

De Aftrap

Bij de aftrap schiet je tussen of achter de tee. De tee zijn in sommige gevallen zwarte blokjes, maar vaak zie je op toernooien een vlag en een steen bijvoorbeeld. Je moet ten alle tijden er tussen liggen of erachter. Als de bal voor de tee ligt, dan mag er door de spelers in je flight een penalty gegeven worden.

Voor de aftrap mag je de bal nog oppompen, daarna pas weer bij de volgende hole. Ook mag je bij de aftrap een hoedje gebruiken, dit hoedje helpt sommige om hoger te schieten.

Footgolf aftrap

Volgorde van trappen

Bij de eerste aftrap begint de speler die bovenaan de score lijst staat, daarna degene daaronder, etc. Bij de volgende aftrap begint de speler met de beste score bij hole één, dan de speler die daarna de beste score heeft etc. Bij het tweede schot op een hole, mag degene die het verste van de hole af ligt als eerste schieten. Hierna volgt de persoon die daarna het verste van de hole afligt, etc.

Een situatie die ook kan voorkomen: Speler 1 schiet de bal het verste weg van de hole, speler 2 ligt heel dichtbij de hole. Speler 1 mag dus eerst trappen, maar wanneer hij met zijn schot niet verder komt dan de bal van speler 2, dan schiet speler 1 nogmaals de bal. Hierdoor heeft speler 1 al drie keer geschoten en speler 2 één keer.

Een bal ligt in de weg

Soms komt het voor dat een andere bal in de weg ligt. Door de bal van de ander kan jij niet je bal in die juiste richting schieten. Jij hebt dan het recht om aan die persoon te vragen: ‘Kun je misschien je bal markeren?’ de desbetreffende speler zal zijn bal markeren. Hoe je dit doet lees je bij wat is Footgolf.

Doordat je flight genoot de bal heeft weggehaald kan jij je bal in de goede lijn schieten. Wanneer iemand een bal moet markeren gaat dit zonder strafpunten of iets dergelijks. Jij mag dus altijd vragen of iemand een bal wil markeren, mits het jouw beurt is.

bal ligt in de weg

Sloot

Op sommige banen kom je sloten tegen. De sloten kunnen lang en breed zijn, maar ook een korte en smalle slootjes komen voor. Bij beide gelden dezelfde regels. Als jouw bal in de sloot komt en dus niet speelbaar is, dan moet je hem er voor een strafpunt uitleggen. Je hoeft dan niet terug naar de plek waar je hem vandaan schoot, dit is wel bij out of bounce (hier zo meer over).

De bal had een lijn de sloot in, in die lijn mag jij de bal terugleggen. Je mag zo ver naar achteren als je wilt, als je maar in de lijn van je geschoten bal blijft liggen. Zorg ervoor dat je dit samen met iemand doet, zo kunnen er geen misverstanden ontstaan.

De bal mag nooit meer naar voren worden gelegd, dus altijd naar achter. Dus als jij met je 2e schot de bal in het water schiet, dan haal je de bal uit de sloot voor je 3e schot en dan kan je voor je 4e schot de bal weer richting de hole schieten.

bal in de sloot

Bunker

Ook zie je op bijna elke golfbaan wel een bunker, een bunker is een soort kuil met zand erin. Zodra je bal hierin komt is er qua strafpunten niets aan de hand, het is namelijk toegestaan om de bal in de bunker te schieten. Soms heeft men er namelijk profijt van als de bal in de bunker komt, maar soms is het ook minder goed voor de trap richting de hole.

Wel is er een regel voor de bunker, je mag namelijk geen stap zetten, dus je standbeen moet blijven staan. Je mag de bal dan met je binnenkant of punt eruit schieten. Het maakt niet uit hoe je hem uit de bunker krijgt, zolang je maar je standbeen laat staan.

De bal mag ook gechipt worden. Dit doe je door je standbeen naast de bal en met je andere voet de bal aan de onderkant raakt. Als je de bal chipt, dan heeft de bal minder snelheid. Bij het chippen van de bal moet je er voor zorgen dat het geen lobje wordt.

Bij een lobje houd je je voet te lang onder de bal, als je dit doet dan kan je een penalty krijgen. Bij het chippen is het dus van belang dat je een korte beweging met de bal maakt, anders wordt het een lobje. Wanneer de bal niet uit de bunker komt, dan laat je de bal uitrollen en vanaf die plek probeer je het nogmaals.

Footgolf bunker

Wat betekent Out of bounds

Out of bounds kun je herkennen aan de witte paaltjes langs of achter de baan. Meestal is dit bijvoorbeeld als je teveel links of rechts van de baan komt. Soms is dit ook in het midden van de baan en dus moet je kiezen, een risico bal met de kans dat de bal out of bounds ligt of op safe.

Met safe bedoel ik dan, de kant waar je niet out of bounds kan liggen. Als je namelijk out of bounds ligt, dan krijg je 1 strafpunt en moet je weer naar de plek waar je vandaan hebt geschoten. Bijvoorbeeld: je schiet met je 1e schot af bij de tee en hij is out of bounds, dan krijg je een strafpunt en je moet opnieuw vanaf de tee schieten. Dus dan ga je al voor trap drie.

Wat als de bal beweegt?

Als het slecht weer is en het waait, dan komt er bij footgolf een regel bij, namelijk stop zeggen als je bal 3 seconden lang stil ligt. Als je stop hebt geroepen en de bal rolt weg, dan mag je deze op de plek terugleggen, van waar hij is weggerold.

Overleg ook dit met de andere flightgenoten, zodat er geen discussie kan ontstaan. Als de bal beweegt, omdat jij iets weghaalt of de bal per ongeluk raakt, dan kan je een penalty krijgen. Wat je weg mag halen is hieronder te lezen.

Wat mag ik weghalen?

Een takje dat los ligt, in de lijn van jouw bal mag je weghalen. Maar als je tussen de struiken staat, mag je niks vastpakken met je handen. Je mag er voor kiezen om de bal te spelen, of je kiest ervoor de bal voor een strafpunt uit de bosjes te halen.

Soms ligt er ook wel is een sproeier in de baan, hierdoor ontstaat er een gat, je mag de bal dan 1 stap naar links of rechts leggen. Het mag altijd meer naar achter, maar nooit naar voren. Soms ligt er ook een hole met een vlag van de golfers in de lijn van jouw bal, ook dan mag je de bal 1 stap naar links of rechts leggen.

Recente berichten

 • Is footgolf hetzelfde als voetbal?

  Is footgolf hetzelfde als voetbal?

  Nee footgolf is niet hetzelfde als voetbal. Voetbal en footgolf kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het footgolfen zelf heeft weinig te maken met voetbal, het is enkel dat je een bal moet schieten. Footgolf heeft meer te maken met golfen, dit is een bijna identieke sport. Het enige verschil is dat Footgolf wordt…

  Lees verder

 • Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)

  Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)

  Het woord footgolf is een combinatie van voetbal en golf maar het heeft toch wel het meeste weg van golven. Net als bij golf is het doel om de bal in zo min mogelijk trappen in de hole (gat) te krijgen. Bij footgolf vervang je de golfclub door je voeten en de golfbal door een…

  Lees verder

 • Wat zijn de spelregels bij Footgolf

  Wat zijn de spelregels bij Footgolf

  Bij footgolf worden er een aantal regels gehanteerd. Deze spelregels zijn hieronder na te lezen. Overal ter wereld zijn de regels hetzelfde. Tijdens toernooien in Nederland worden deze gehanteerd, maar op Europese toernooien worden er soms penalty’s gegeven. Een penalty krijg je als je bijvoorbeeld je bal verlegt, terwijl dit niet is toegestaan. Een penalty…

  Lees verder