Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)

Door:

Footgolf hole met vlag

Affiliate Disclaimer

In onze artikelen en op onze pagina’s gebruiken wij soms affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet ontvangen wij een commissie van de verkoper. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs die jij betaald. 

Het woord footgolf is een combinatie van voetbal en golf maar het heeft toch wel het meeste weg van golven. Net als bij golf is het doel om de bal in zo min mogelijk trappen in de hole (gat) te krijgen. Bij footgolf vervang je de golfclub door je voeten en de golfbal door een voetbal.

Een traditionele golf hole heeft een diameter van een kleine 11 centimeter. Aangezien een voetbal een diameter heeft van tussen de 21 & 23 centimeter is de diameter van de hole bij footgolf 52 centimeter.

In Nederland zie je met name dat golfbanen ook een footgolf mogelijkheid bieden. Aangezien je footgolf meestal op een golfbaan speelt is het goed om je zo veel als mogelijk aan de golf gedragsregels te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je kleding keuze, laat de iedere hole weer netjes achter, toon respect voor de concentratie van anderen en laat andere spelers niet onnodig op je wachten.

De baan

Meestal bestaat een baan uit 18 verschillende holes. Er bestaan ook banen met 9 holes en dan loop je vaak 2×9 holes.

Wat is “Par

Voor alle holes is er een classificatie, je ziet bijvoorbeeld par 3, par 4 of par 5 waarbij het getal staat voor het aantal schoten waarbinnen je die hole moet doen.

Bij een par 4 hole moet je de bal in 4 schoten in de hole hebben, heb je meer schoten nodig dan kost je dat punten, heb jij minder schoten nodig dan verdien je punten.

PAR 4 hole aanduiding

Met hoeveel mensen speel je

Om het spel zo actief mogelijk te houden voor iedereen speel je in groepjes, zo’n groepje noemt men een flight. Meestal zit je met z’n vieren in een flight, maar dit kan ook met 2,3 of 5 personen zijn. Tijdens toernooien kan je flight een mix zijn van kinderen, vrouwen, mannen en seniors (45+).

Wanneer je met veel meer mensen in een groep zou zitten zou je heel lang moeten wachten voordat je weer aan de beurt bent. Hoe meer mensen er in de flight zitten, hoe langer je doet over de ronde van 18 holes.

Hoe lang duurt het

Over 18 holes loop je meestal 1,5 uur, maar dit ligt er natuurlijk aan met hoeveel spelers je in een flight zit.

Ook ligt het aan de lengte van de holes er zijn namelijk banen waar de holes bij elkaar liggen, maar bij sommige banen moet je eerst 10 minuten naar een hole lopen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de baan in Tespelduyn.

1,5 uur is een goed gemiddelde voor een flight met 4 personen. Over 9 holes loop je met 4 personen 45 tot 60 minuten.

De aftrap

Net zoals bij golf, begin je bij footgolf bij de tee, hier trap je af. Vaak is bij footgolf de tee ergens anders dan bij golf. Bij footgolf lig deze meestal iets meer naar voren of naast de golf tee.

Tijdens een toernooi moet degene die bovenaan het scorekaartje staat beginnen. Bij hole 2 begint degene met het beste resultaat bij hole 1, daarna degene die het tweede beste resultaat heeft etc. etc.

Speel je het voor de lol dan maakt het niet uit en spreek je dit met elkaar af. Dit is dan je eerste schot, vervolgens mogen je flight genoten ieder op hun beurt aftrappen.

Meer over toernooien lees je hier.

De aftrap bij Footgolf

Wandelen

Nadat iedereen afgetrapt heeft ga je aan de wandel in de richting van de ballen die in het veld liggen. De persoon van wie de bal het verste van de hole af ligt moet nu als eerste de bal richting de hole schieten. Hierna moet degene die dan het verste van de hole af ligt, etc. Pas wanneer iedereen geschoten heeft mag je naar je eigen bal lopen. Je speelt ten alle tijden met je eigen bal.

Soms wil je een hardere of juist zachtere bal, dan is het goed om te weten dat je jouw bal mag oppompen voordat je aan een hole begint of er na, maar niet tussendoor. Je mag ook van bal wisselen, dit mag overigens niet tijdens het spelen van een hole.

Bal in de weg

Het komt wel eens voor dat de bal van iemand anders in jouw schietlijn ligt. Je mag deze persoon dan vragen de bal te markeren. Een bal markeren doe je door een fiche/muntje/marker vlak achter de bal te leggen, de bal ligt dan als het ware tussen de marker en de hole in.

Na het markeren kan de bal weggehaald worden. Pas als de persoon van wie de bal weggehaald is weer aan de beurt is om te schieten legt deze de bal terug op de originele plek voor de marker.

bal ligt in de weg, marker plaatsen

Putten

Het ligt aan de lengte van de hole of je de bal nu al kunt putten of dat je de bal dichterbij de hole moet zien te krijgen. Met de lengte bedoel ik, is het bijvoorbeeld een par 3 of par 5 hole. Je gaat vaak pas putten wanneer je bal binnen een straal van 10 meter van de hole ligt. Dit is een goede afstand om de bal in de hole te schieten.

Natuurlijk kan je ook van een grotere afstand putten, maar dan is het lastiger om in te schatten hoe hard de bal moet. Als er bijvoorbeeld achter de hole een sloot ligt en jij schiet hem te hard dan lig je in de sloot met je bal. Dit kost je punten, hierover lees je meer in de spelregels.

Beter is dus om een bal die verder dan 10 m van de hole ligt eerst dichter bij de hole te leggen. Hierbij schiet je de bal zo richting de hole dat je met je volgende trap de bal kan putten. Als je de bal erbij legt of gaat putten kijk je naar de lijn van de bal.

Footgolf putten

Hoeveel trappen

Nadat je een hole hebt gelopen geef je aan hoeveel trappen jij nodig had voor de hole. Normaal gesproken spreek je af wie deze score voor iedereen bijhoudt. Het is natuurlijk altijd goed om dit voor jezelf ook goed bij te houden.

Als je de 18 holes hebt gelopen, dan tel je de punten bij elkaar op. Het uiteindelijke aantal punten vergelijk je met de par van de 18 holes.

Wat heb je nodig

Kleding

De regels voor kleding zijn afhankelijk van de golfbaan waar je speelt. Gelukkig gaat men op steeds meer banen de laatste tijd een stuk relaxter om met kledingvoorschriften. Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat onderstaande gewoon goed is:

Voor vrouwen: Een polo (deze mag  mouwloos zijn), een lange broek of een korte broek op knielengte, een rok (mits niet te kort) en sokken minimaal op enkelhoogte maar je ziet ook vaak lange sokken tot net onder de knie.

Voor mannen: Een polo, een lange broek of een korte nette broek en sokken, net zoals bij de vrouwen zie je ook vaak lange sokken tot net onder de knie.

De lange broek mag, wanneer het niet anders kan, eventueel ook een nette spijkerbroek zijn (zonder scheuren en gaten), helaas is een spijkerbroek vaak relatief stug. Het is belangrijk dat de kleding comfortabel is tijdens het trappen van de bal.

Ben je lid van een vereniging dan speel je meestal in het tenue van de vereniging.

Twijfel je bel dan voor de zekerheid met de golfbaan of check de site. Laat wel even weten dat het om footgolf gaat aangezien ze daar wellicht nog iets soepeler/minder traditioneel mee omgaan.

Schoenen

Bij footgolf mag je niet met voetbalschoenen spelen, de baan zou daar veel te veel door beschadigen. De meeste speler spelen met kunstgrasschoenen. Je kunt ook met zaalschoenen te spelen, maar hierbij is de kans op uitglijden groter.

Wanneer je footgolf eerst een paar keer gaat proberen om te kijken of het iets voor je is gebruik dan gerust zaalschoenen maar wees voorzichtig.

Bal

De bal is een belangrijk onderdeel van het spel. Voor footgolf gebruikt men de “normale” voetbal. Naden (of eerder het gebrek daar aan), gewicht en materiaalgebruik zorgen voor verschil in gevoel, scherpte en afstand.

En nu spelen

Met deze kennis ben je er klaar voor om footgolf eens te gaan proberen en zo zelf te ervaren wat een leuke sport dit is. Succes en vooral veel plezier!

Eén reactie op “Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)”

 1. […] Lees hier wat footgolf is. […]

Recente berichten

 • Is footgolf hetzelfde als voetbal?

  Is footgolf hetzelfde als voetbal?

  Nee footgolf is niet hetzelfde als voetbal. Voetbal en footgolf kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het footgolfen zelf heeft weinig te maken met voetbal, het is enkel dat je een bal moet schieten. Footgolf heeft meer te maken met golfen, dit is een bijna identieke sport. Het enige verschil is dat Footgolf wordt…

  Lees verder

 • Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)

  Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)

  Het woord footgolf is een combinatie van voetbal en golf maar het heeft toch wel het meeste weg van golven. Net als bij golf is het doel om de bal in zo min mogelijk trappen in de hole (gat) te krijgen. Bij footgolf vervang je de golfclub door je voeten en de golfbal door een…

  Lees verder

 • Wat zijn de spelregels bij Footgolf

  Wat zijn de spelregels bij Footgolf

  Bij footgolf worden er een aantal regels gehanteerd. Deze spelregels zijn hieronder na te lezen. Overal ter wereld zijn de regels hetzelfde. Tijdens toernooien in Nederland worden deze gehanteerd, maar op Europese toernooien worden er soms penalty’s gegeven. Een penalty krijg je als je bijvoorbeeld je bal verlegt, terwijl dit niet is toegestaan. Een penalty…

  Lees verder