Is footgolf hetzelfde als voetbal?

Door:

Affiliate Disclaimer

In onze artikelen en op onze pagina’s gebruiken wij soms affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet ontvangen wij een commissie van de verkoper. Dit heeft geen enkele invloed op de prijs die jij betaald. 

Nee footgolf is niet hetzelfde als voetbal. Voetbal en footgolf kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het footgolfen zelf heeft weinig te maken met voetbal, het is enkel dat je een bal moet schieten.

Footgolf heeft meer te maken met golfen, dit is een bijna identieke sport. Het enige verschil is dat Footgolf wordt gespeeld met een voetbal en je voeten en golf met de club en een golfbal.

Voetbal gaat om inzicht, doelpunten maken, overspelen, etc. Footgolf heeft ook te maken met inzichten maar dan met ander soort inzichten.

Zo kijk je bij voetbal of je een steekbal moet geven of juist de bal in de voeten moet spelen. Bij footgolf kijk je hoe je de ballen moet schieten, dus bijvoorbeeld de eerste iets links houden om daarna in een zo recht mogelijke lijn naar de vlag / de hole toe te kunnen spelen.

Voetballers hebben vaak een goed schot in huis en dit is voordelig tijdens het footgolfen en dan met name tijdens de eerste trap. Hoe verder je komt met die eerste trap hoe dichter bij de hole je bent.

Ook als je geen voetbalverleden hebt kun je footgolfen, want iedereen kan tegen een bal aantrappen. Als je vaak genoeg oefent dan creëer je vanzelf een eigen schot.

Ook is voetbal een teamsport en footgolf eigenlijk een individuele sport. Je kunt natuurlijk trainen met anderen op de golfbaan, maar toernooien speel je voornamelijk alleen. Je hebt ook duo toernooien, dan speel je met z’n tweeën.

Ook speel je als club tegen andere clubs. Bij deze wedstrijden is er wel sprake van een teamverband, maar de punten hiervoor haal je door alleen te winnen tegen 1 iemand van de andere club.

Uiteindelijk moet je er zelf voor zorgen dat je het punt krijgt en als je met je team de meeste punten hebt, dan heb je als team gewonnen.

Techniek voor de aftrap

Bij de aftrap kan je verschillende soorten traptechnieken gebruiken. Je kan hem d.m.v. een wreeftrap schieten, hierdoor gaat je bal rechtdoor. Het risico met deze trap is dat je een afzwaaier krijgt, hierbij glijdt de bal over je wreef en gaat de bal de verkeerde kant op en dus niet rechtdoor.

Ook kan je de bal met de binnenkant van je voet schieten, de bal krijgt dan een curve. Met de binnenkant heb je veel minder kans op een afzwaaier, omdat je gecontroleerd kan schieten. Met de wreef schiet je de bal alleen wel wat harder, dan met je binnenkant.

Het is dus per hole bekijken wat op dat moment het beste is. Als je weinig ruimte hebt, dus obstakels links en rechts, dan kan je de bal het beste met je binnenkant schieten. Je hebt dan meer zekerheid en dus voorkom je dat je bijvoorbeeld in de bossen belandt.

Heb je meer ruimte, dan kan je gaan voor een hard en ver schot en als je dan een afzwaaier hebt, dan is dat niet heel erg. Je kan de wreef en binnenkant natuurlijk ook combineren en zo creëer je een hard gecontroleerd schot.

Techniek voor het putten

Het putten kan je op twee manieren doen. Je kan dit doen met de binnenkant van je voet, maar ook met de punt van je voet.

Met de binnenkant kun je de put beter controleren en met name de snelheid van de bal. Het nadeel van het putten met de binnenkant is dat wanneer je schietbeen niet loodrecht aan je standbeen staat er een curve ontstaat. Hierdoor is er kans dat de bal langs de hole gaat.

Tijdens het putten met de punt is de lijn naar de vlag bijna altijd recht. Het nadeel van putten met de punt is dat het lastiger is om de snelheid van de bal te controleren.

Wat niet is toegestaan tijdens het putten is dat je de bal met je voet er nog op aan het rollen brengt. Je voet moet van de bal zijn als deze gaat rollen en dat betekent 1 tikje tegen de bal tijdens het putten.

Lengte/ vochtigheid van het gras

Ook de lengte en vochtigheid van het gras hebben invloed op het spel in het algemeen. Als het gras heel nat is, dan stroopt het op en dus gaat je bal langzamer door het gras, dan wanneer het droog is.

Bij je eerste trap (aftrap) op nat en hoog gras is het belangrijk dat je de lucht in gaat. Je voorkomt hierdoor meestal het stuk met het hoogste gras. Een tweede voordeel hiervan is dat de bal dan door het natte gras stuitert ipv rolt waardoor hij minder snel afremt.

Tijdens het putten moet je bij nat en wat hoger gras de bal wat harder putten, omdat de natheid en het hoge gras de bal vertragen.

Heeft de baan kort gras en is het droog, dan rolt de bal veel sneller. Bij je eerste trap (aftrap) is het dan niet erg als de bal niet in de lucht gaat, want hij rolt toch wel.

Met putten moet je opletten dat je de bal niet te hard schiet, dan gaat hij er of langs of via een horselip eruit.

Bij een horselip gaat de bal over het randje van de hole, wanneer de bal een perfecte snelheid heeft dan valt de bal erin, maar is de snelheid niet goed dan gaat de bal langs de hole.

Conclusie

Footgolf heeft behalve de bal en een goed schot niets te maken met voetbal. Footgolf is een sport die je vaardigheid en strategie op de proef stelt.

Je kunt verschillende soorten schoten gebruiken om de bal in de hole te krijgen, maar het is belangrijk dat je voor elke individuele situatie kiest welk schot het beste werkt.

Lees hier wat footgolf is.

Recente berichten

 • Is footgolf hetzelfde als voetbal?

  Is footgolf hetzelfde als voetbal?

  Nee footgolf is niet hetzelfde als voetbal. Voetbal en footgolf kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het footgolfen zelf heeft weinig te maken met voetbal, het is enkel dat je een bal moet schieten. Footgolf heeft meer te maken met golfen, dit is een bijna identieke sport. Het enige verschil is dat Footgolf wordt…

  Lees verder

 • Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)

  Wat is Footgolf en hoe speel je het (voor Beginners)

  Het woord footgolf is een combinatie van voetbal en golf maar het heeft toch wel het meeste weg van golven. Net als bij golf is het doel om de bal in zo min mogelijk trappen in de hole (gat) te krijgen. Bij footgolf vervang je de golfclub door je voeten en de golfbal door een…

  Lees verder

 • Wat zijn de spelregels bij Footgolf

  Wat zijn de spelregels bij Footgolf

  Bij footgolf worden er een aantal regels gehanteerd. Deze spelregels zijn hieronder na te lezen. Overal ter wereld zijn de regels hetzelfde. Tijdens toernooien in Nederland worden deze gehanteerd, maar op Europese toernooien worden er soms penalty’s gegeven. Een penalty krijg je als je bijvoorbeeld je bal verlegt, terwijl dit niet is toegestaan. Een penalty…

  Lees verder