De meeste toernooien worden door Footgolf Holland georganiseerd, ook wel FGH. Footgolf Holland is net als de KNVB de bond van Nederland.
Naast FGH kunnen er ook door de individuele clubs toernooien georganiseerd worden. De clubs in Nederland zijn: Footgolf Brabant, Footgolf Society Club (FSC) en Footgolf Motion.
Bij Footgolf Brabant kan je op de banen in Rijen, Almkerk, Dongen en Prinsenbeek spelen. Bij FSC kan je in Amersfoort spelen en bij Footgolf Motion in Tespelduyn.
Wil je eerst meer weten over Footgolf in het algemeen, klik dan hier.
Wat zijn de spelregels bij Footgolf?
Matchplay
Binnen de clubs worden er onder andere matchplays gespeeld. Bij de matchplay ontstaat er een toernooivorm, de winnaar van flight 1 moet tegen de winnaar van flight 2, enz. Bij matchplay speel je tegen 1 ander lid van de club.
Wat anders is dan bij het gewone footgolf is dat je hier per hole speelt. Als jij bij hole 1 drie schoten nodig hebt en de andere speler 4, dan heb jij de eerste hole gewonnen, dus 1-0 voor jou. Heeft de ander bij hole 2 vier schoten nodig en jij 5, dan is het 1-1.
Uiteindelijk maakt je score in totaal over alle gelopen holes(overal) niet uit. De ene kan +10 lopen en winnen, terwijl de ander -5 loopt en verliest. Als 1 hole niet zo lekker gaat, dan sta je 0-1 achter en is er nog alles mogelijk.
Wanneer je bij normaal footgolf meteen met +6 begint, dan wordt het inhalen van de ander moeilijker.
Duo
Er bestaat ook nog een andere vorm in de footgolf, namelijk de duo vorm. Bij de duo speel je samen (met z’n tweeën) met 1 bal tegen de andere duo’s die meedoen. Deze duo vorm kan tijdens de Capital Cup gespeeld worden, hierover later meer. Ook kan je bij het NK meedoen aan het NK duo.
Bij het NK duo speel je samen de holes. Persoon 1 schiet de bal, daarna persoon 2. Je moet ten alle tijden om de beurt schieten.
Wie er begint met de aftrap maakt niet uit, je mag ook twee keer achter elkaar de bal aftrappen bij de tee. Zo kan persoon 1 de bal bijvoorbeeld aftrappen bij hole 1 en 2 en speler 2 dan weer bij hole 3.
Het is belangrijk dat je de hole goed bekijkt. Speel je bijvoorbeeld als linkspoot met een rechtspoot samen moet je goed kijken wie het beste kan aftrappen.
Wanneer de hole rechts ligt, is het handiger als de linkspoot hem gaat schieten, want zo kan de bal ernaar toe draaien. De puntentelling is wel hetzelfde, je telt het aantal schoten van beide spelers.
FGH toernooien
Zoals al eerder gezegd worden de meeste toernooien wel door FGH georganiseerd. Zo zijn er de zomer-, lente- en wintertour, de uitslagen van deze toernooien worden meegenomen in de Nederlandse ranking.
Bij deze toernooien worden er flights van 4 personen gemaakt en krijgt ieder een starttijd of een hole. Bij een toernooi kan je bij zowel kinderen, vrouwen, mannen als senioren (45+) zitten.
Soms liggen de holes door/naast elkaar, dus dan loop je elkaar in de weg. Bij zo’n baan worden er dan starttijden gebruikt, dan mag er bijvoorbeeld om de 9 minuten een flight starten.
Wanneer de holes elkaar niet in de weg liggen, dan kan iedereen op een andere hole starten en dan beginnen alle flights tegelijk. De eerste flight begint bijvoorbeeld op hole 1 en de laatste flight op hole 18.
Nederlands Kampioenschap
Bij sommige toernooien kunnen de categorieën mannen en senioren tickets verdienen voor het NK (Nederlands kampioenschap). Voor de vrouwen is dit niet noodzakelijk, omdat voor vrouwen de inschrijving van het NK open is.
De reden hiervoor is dat er helaas maar weinig vrouwen aan footgolf doen, gelukkig zit hier met de jaren al verbetering in.
De mannen en senioren kunnen door een voorronde van het NK te winnen zich plaatsen voor het NK. Mannen en senioren zijn aparte categorieën, dus wanneer er uit de categorie mannen op plek 1,2,3,4 en 5 is geëindigd en een senior op plek 6, dan is de senior wel eerste van de senioren.
Als een man al beschikt over een ticket en 1e wordt, dan krijgt de man die daarna de beste is het ticket.
Om deel te kunnen nemen aan het NK moet je lid zijn van FGH.
EK & WK
Het is belangrijk om bij de ranking zo hoog mogelijk te staan, dit is belangrijk voor het EK (Europees kampioenschap) & het WK (wereldkampioenschap).
Voor het EK & WK moet je zo hoog mogelijk op de Nederlandse ranking staan. Voor elk toernooi krijg je een aantal punten, dat aantal punten wordt gekoppeld aan je plek (overal).
Degene die aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft kan zich plaatsen voor het WK/EK. Om deel te kunnen nemen aan deze toernooien moet je lid zijn van FGH.
Club lidmaatschap
Heb je geen ambitie om deel te nemen aan het NK, EK of WK dan kan je er ook voor kiezen om alleen lid te worden van bijvoorbeeld Footgolf Brabant. Je kunt dan iets goedkoper golfen op de banen van Footgolf Brabant. Ook kan je dan meedoen aan de onderlinge Matchplays binnen de club.
Capital Cup
In Nederland is de Capital Cup het enige internationale toernooi. Spelers van over de hele wereld mogen zich hiervoor aanmelden, je hoeft niet aan een bepaalde score te voldoen of hoog in de ranking te staan.
De enige voorwaarde voor inschrijving in de Capital Cup is dat iemand lid is van de FIFG, dit is de wereldwijde bond voor footgolf.
De Capital Cup wordt meestal gespeeld rond de zomer/herfst en duurt ongeveer 4 dagen. Dag 1 is training en een welkom diner/feest, op dag 2 worden de eerste 18 holes gespeeld en is ‘s middags de duo competitie. Op dag 3 worden de tweede 18 holes gespeeld en dag 4 is de finale dag.
Bij de finale dag worden de flights op scores ingedeeld. De eerste 4 zitten bij elkaar, dan de 4 daarna, etc.
Meer vrouwen in de sport
Om meer vrouwen enthousiast te krijgen voor de sport is er in Amersfoort jaarlijks een toernooi speciaal voor vrouwen. Met dit idee hoopt men dat er meer vrouwen gaan footgolven.
Door een teamuitje en na het toernooi in Amersfoort ben ik zelf ook doorgegaan met footgolven. Tijdens dat toernooi werd ik 2e en Nienke Spaan 1e. Op dit toernooi in Amersfoort krijg je een goede uitleg, zodat je weet wat de spelregels zijn. Ook liepen er dames en heren rond die het al langer deden en zij hielpen je graag.
Op sociale media van de clubs wordt ook vaak reclame gemaakt voor toernooien of iets dergelijks, hierdoor komt het nieuws verder dan bij de mensen die al lid zijn. En zo komen er steeds meer mensen bij.
Oud-profvoetballers
Tijdens het NK (2020) was er ook een aparte categorie voor oud-profvoetballers, zoals Piërre van Hooijdonk. Je ziet heel vaak dat oud-voetballers gaan footgolven, ze hebben namelijk de kracht nog wel om te schieten, alleen het rennen is lastiger. Footgolf is dus een hele goede sport voor deze oud-profvoetballers als opvolging van hun carrière.